HTML

Dr. Ángyán József

„Földet a gazdáknak!” – avagy pl. „ nem oligarcha” Mészáros gazda miért ne vehetné át sajtó-nyilvános ünnepségen 25 földbérleti szerződését és 1.300 hektár területét?

2013.11.29. 17:17 Dr. Ángyán József

A vidékfejlesztési miniszter és ambiciózus államtitkára minapi sajtótájékoztatóját követően futótűzként járta be a magyar médiát a hír: „megkötötték a háromezredik haszonbérleti szerződést a földprogramban”1 és „nem oligarcha nyert földet!”2

A hír önmagában valóban örömteli, hogy egy Gödöllőn végzett fiatal agrármérnök, a Zala megyei Szepetneken élő, a családi gazdaságukat 2012. márciusa óta vezető Szantner Ádám 89,5 hektár állami földterület 20 éves bérleti jogához jutott, és így sertéstartási és burgonyatermesztési irányba fejlesztheti gazdaságukat. Természetes az is, hogy a család számára is fontos esemény volt a szerződés átvétele, ezért ők is jelen voltak az átadási ceremónián. A SZIE egyetemi tanáraként és magánemberként én is gratulálok nekik, és fiatal barátunknak őszinte szívvel kívánok sok sikert és örömöt a gazdaságában. Bár többen lennének, és csak véletlenül keveredne közéjük egy-egy nem odavaló nyertes.

Az ő sikerük feletti örömömet azonban beárnyékolják az állami földbérleti rendszer általam megismert szomorú tényei. Most nem is arra gondolok, hogy a - bírósági döntést követően kényszerűen nyilvánosságra hozott, pályáztatás nélküli, megbízási szerződésekkel - bérbe adott állami földterületek listáján e megünnepelt 3.000-rel szemben több mint 24.000! földrészlet és azok használói között szinte kizárólag csak tőkés nagybirtok és társaság (Rt., ZRt., Kft. Bt. stb.) szerepel. Ezúttal még csak nem is azt teszem szóvá, hogy az eddig pályázati úton bérbe adott területek zömét néhány tucat – megyénként általában 3-4 - nagy és jelentős „kapcsolati tőkével” rendelkező érdekeltség vitte el a helyi gazdálkodó családok elől.

Azt azonban nagyon szeretném még megérni, hogy hasonló médianyilvánosságot kap az a megható, bensőséges, mondhatnám baráti, rokoni, családias esemény is, amikor a miniszter ez utóbbi néhány tucat - ám egyáltalán „nem tucat” – szereplőnek, „nagy játékosnak” átadja azt az egyenként akár 30-40 földbérleti szerződést, amely valamennyi nyertes pályázatukat követően több száz vagy ezer hektárok húsz éves bérleti jogát biztosítja számukra. Különös öröm lenne pl. az alábbiak közül legalább néhánnyal egy ilyen sajtó-nyilvános ceremónián találkozni:

Fiatal földművesek – avagy az állami földbérleti pályázatok néhány nyertese

Érdekeltségek/ székhely/lakhely Megye Pályázaton elnyert
    birtoktest
/szerződés/
(db)
földterület

(ha)
1. A Csákvári Mg. ZRt. vezérkara Fejér 30 1.829
   -  Antalffyék (4): Csákvár, Bp. Fejér 10 716
   -  Zimmermannék (4): Sz.f.vár Fejér 11 658
   -  Makra: Csákvár Fejér 4 263
   -  Tarjányi dr.: Sz.f.vár Fejér 5 192
2. Mészáros Lőrinc és családja: Felcsút Fejér 25 1.327
   -  Búzakalász 66 Kft.3
Fejér 21 1010
   -  Mészáros János Fejér 3 223
   -  Mészáros Beatrix Fejér 1 94
3. Gerzsánszki Lajos és családja: Gávavencsellő B.A.Z+Sz.Sz.B. 38 1.050
   -  Karmopol-Agro Kft.: Szászfa 4 B.A.Z. 19 515
   -  Mercato Finanszírozó Kft.: Zádorfalva B.A.Z. 15 259
   -  Adrivikk Kft.: Nyírmada Sz.Sz.B. 4 276
4. Héjja Testvérek Kft.: Csongrád 5 Csongrád 11 1.014
5. Hagyacki József: Mezőkövesd B.A.Z. 8 622
   -  Puszta Agro 2010. Kft.: Mezőnagymihály B.A.Z. 7 462
   -  Hagyacki József: Mezőkövesd B.A.Z. 1 160
6. AGRO-BOS Kft: Devecser 6 Veszprém 13 553
7. Ágh János és családja7: Bábonymegyer, Siófok, Som Somogy 12 503
   -  Ágh János Somogy 2 95
   -  Ágh Jánosné Somogy 1 84
   -  Ágh Tamás Somogy 7 226
   -  Csincsi József Somogy 2 98
8. Start 2003. Bt. (Kanyok Attila): Mezőcsát, Tiszaújváros B.A.Z. 3 496
9. Geter-Farm Kft. (Demeter Péter): Gelej B.A.Z. 4 466
10. Kiss Árpád+Dörömbözi József: Kápolnásnyék+Agárd Fejér 3 351
   -  Kiss Árpád: Kápolnásnyék Fejér 2 285
   -  Dörömbözi József: Agárd Fejér 1 66
A 6 példának vett megye fenti 10 érdekeltsége összesen - 147 7.589

Remélem, hogy miniszter úr – ha másért nem, legalább régen volt munkakapcsolatunk okán – e közvélemény által már nagyon várt szerződés átadó ünnepségre engem is meghív. Egy ilyen média-nyilvános rendezvény bizonnyal nagy sajtóérdeklődésre tarthatna számot még akkor is, ha pl. e 10 nyertes 147! db földbérleti továbbá 472! db megbízási szerződésének átadása és a tőkés társaság-tulajdonosok, építési vállalkozó polgármester milliárdosok, szociálpedagógusok, gépszerelők és tetőfedő nádaratók, vagy egyszerűen csak „valakik valakijei” „fiatal földműves kezeinek” megszorongatása, családjaik megölelgetése feltehetőleg hosszú időt venne is igénybe. De biztos vagyok abban, hogy igen sokan - akik egyre nehezebben viselik, hogy nemcsak rászedik, de hülyének is nézik őket - rászánnák az idejüket erre az eseményre. Valóban „földet végre a gazdáknak”, a helyben élő gazdálkodó családoknak, gyermekeiknek és a helyi közösségeknek!

Gödöllő, 2013. november 29.

Dr. Ángyán József

   

Lábjegyzetek:

1. http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/videok/20131125-fazekas

2. http://hvg.hu/gazdasag/20131125_Unnepel_a_miniszterium_most_sem_oligarcha

3. Mészáros Búzakalász 66 Kft-je az NFA nyilvánosságra hozott listája szerint pályáztatás nélküli megbízási szerződéssel további 3 db állami földrészletet bérel. Ennek összterülete és egyéb jellemzői nem tudhatók, mert az NFA a területre vonatkozó, ill. a szerződési feltételeket illető információkat, de még a területazonosító helyrajzi számokat sem hajlandó nyilvánosságra hozni.

4. A Karmopol-Agro Kft. pályáztatás nélküli megbízási szerződéssel további 34! db állami földrészletet bérel. Ennek összterülete és egyéb jellemzői nem tudhatók, mert az NFA a területre vonatkozó, ill. a szerződési feltételeket illető információkat, de még a területazonosító helyrajzi számokat sem hajlandó nyilvánosságra hozni.

5. A Héjja Testvérek Kft. pályáztatás nélküli megbízási szerződéssel további 107! db állami földrészletet bérel Ennek összterülete és egyéb jellemzői nem tudhatók, mert az NFA a területre vonatkozó, ill. a szerződési feltételeket illető információkat nem hajlandó nyilvánosságra hozni.

6. Az AGRO-BOS Kft. pályáztatás nélküli megbízási szerződéssel további 136! db állami földrészletet bérel. Ezek összterülete és egyéb jellemzői nem tudhatók, mert az NFA a területre vonatkozó, ill. a szerződési feltételeket illető információkat nem hajlandó nyilvánosságra hozni.

7. Ágh János és családtagjai – az NFA bírósági határozat alapján kénytelenül nyilvánosságra hozott listája szerint - pályáztatás nélküli megbízási szerződéssel összesen további 192! db (Ágh János: Somban 56! db., Ágh Jánosné: Somban 29! db., fiuk, Ágh Tamás: Bábonymegyeren 23!db., Somban 1 db., lányuk, Ágh Regina: Bábonymegyeren 6 db., Somban 5 db., Ágh Jánosné testvére, Ágh János sógora, Csincsi József: Somban 72! db.) állami földrészletet bérelnek. Ezek összterülete és egyéb jellemzői nem tudhatók, mert az NFA a területre vonatkozó, ill. a szerződési feltételeket illető információkat nem hajlandó nyilvánosságra hozni. 

komment

süti beállítások módosítása